Komory szokowe służą do tego, ażeby szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. Jeżeli już ugotuje się danie i bardzo szybko preferuje się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne wykorzystanie będzie miała chłodnia szokowa.
Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Na prawdę często czasem chłodnia szokowa ma również alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, zwłaszcza tych, które obsługują bardzo duże przyjęcia, np. wesela lub oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą swoją temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To powoduje, że będą szybciej się psuły. Jeżeli już zmiana temperatury, z np. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi bardzo szybko, można tego uniknąć. Poza tym potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeżeli już na daniu znajdują się niewielkie dekoracje zrealizowane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wtedy stanowią jedno z wnętrz i wchodzi się do nich tak samo jak do magazynu. Nierzadko można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To sprawdza się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, szczególnie latem. Wówczas przygotowywane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać też napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Należy wyłącznie pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, ażeby nikt nie odłączył zasilania od komory.
Sprawdź również informacje na stronie: chłodnia szokowa.