Jak łatwo uprawiać zioła


Kulinaria /

Brak ogrodu czy działki wcale nie sprawia, że musimy zrezygnować z własnoręcznej uprawy roślin przydatnych w kuchni. Można je uprawiać nawet na balkonie czy tarasie w bloku i co istotne, nie wymagają one od nas dużego zaangażowania ani też dużych nakładów czasu czy pieniędzy. Osoby początkujące powinny spróbować uprawy z gotowej rozsady, a wtedy pominą etap przygotowywania sadzonek, który jest jednakże bardzo czasochłonny.

Nie każdy ma warunki, żeby przygotować sadzonki, bo należy mieć odpowiednio dużo światła i miejsca, a także właściwą temperaturę. Nie gorzej skorzystać z gotowych sadzonek, które urosły już w idealnych ustaleniach. Przykładem może być tutaj oregano świeże zioła doniczkowe, które są sprzedawane w niedużych doniczkach. Taką roślinę po przyniesieniu do domu powinno się przesadzić do większej doniczki i dać jej odpowiednie podłoże warzywne albo ziołowe oraz solidnie podlać, a po jakimś czasie mocno się rozrośnie. Szałwia w doniczce bio również może być uprawiana właśnie w ten sam sposób. Jeżeli już chcemy, żeby nasze zioła doniczkowe rosły zdrowo i cudownie, to warto je przycinać lub uszczykiwać, a wtedy będą się rozkrzewiały i staną się bardzo gęste i atrakcyjne. Zioła uprawia się relatywnie łatwo, powinno się wyłącznie znać kilka podstaw, takich jak dobór właściwego podłoża, odpowiednie podlewanie czy prawidłowe miejsce o intensywnym nasłonecznieniu. O ile spełnimy te warunki, to już w ciągu kilku tygodni doczekamy się własnych fantastycznych ziół, które będą stanowić nie tylko i wyłącznie doskonałą dekorację, niemniej jednak również odpowiedni dodatek do potraw. Wiosną, kiedy jeszcze nie ma ziół i nowalijek warto postawić na mikroliście, czyli niezbyt duże listki różnorakich warzyw, które można spożywać poświęcając własny czas, na kanapce lub w formie sałatki. Takie liście są kompletne witamin i składników mineralnych, które dostarczają naszemu organizmowi energii, a dodatkowo małe listki są smaczne. Kiedy zacznie się sezon, wręcz na balkonie czy tarasie można uprawiać mini marchewki czy pomidorki koktajlowe, które będą stanowiły doskonały dodatek do wielu potraw w naszej kuchni.

Polecamy: kolendra w doniczce.