Utrzymanie należycie niskiej temperatury towarów spożywczych jest konieczne do tego, aby zahamować w nich rozmaite procesy degradacji. Jeżeli już nie mamy wystarczająco niskiej temperatury, żywność może w ogromnym stopniu pogorszyć swój stan lub wręcz całkowicie nie będzie się nadawała do użytku. Komora chłodnicza jest w tym przypadku takim sporym odpowiednikiem domowej lodówki.
W takiej komorze można przez dłuższy czas przechowywać różnego rodzaju produkty i półprodukty spożywcze i mieć pewność, że dosłownie po kilku dniach będą się one wciąż nadawały do spożycia i użycia na różnorakie sposoby. Dzięki możliwości utrzymania niskiej temperatury taka chłodnia może działać na korzyść wybranych towarów spożywczych. W większości przypadków nie tylko i wyłącznie utrzymuje ona świeżość, niemniej jednak zdarza się również, że w pełni koryguje jakość niektórych produktów, zwłaszcza tych, które po schłodzeniu albo zamrożeniu smakują jeszcze nie gorzej. Chłodzenie szokowe jest jedną z metod, które obecnie bardzo chętnie wykorzystuje się do szybkiego chłodzenia towarów spożywczych. Metoda ta jest o tyle skuteczna, że daje możliwość przede wszystkim skrócić czas niezbędny na chłodzenie, a zatem zwiększyć wydajność działania firmy. O ile ta wydajność zostanie zwiększona, obniżone będą również koszty funkcjonowania firmy, a tym samym koszty ostatecznego produktu, co dla końcowego klienta będzie miało duże znaczenie, gdyż umożliwi na oszczędność. Analogicznie działa zamrażanie szokowe. Dzięki niemu straty na jakości produktu są w dużym stopniu ograniczone. Powinno się w tym miejscu zauważyć, że powolne zamrażanie produktu może znacząco pogarszać jego jakość. Z takiego wolno zamrożonego produktu może np wychodzić woda, zatem będzie on w późniejszym czasie mniej jędrny. Po rozmrożeniu ten brak jędrności będzie bardzo zauważalny i wpłynie na jakość produktu, zatem szybkie mrożenie może się wydawać w takiej okoliczności właściwym wyjściem, a na pewno najskuteczniejszym z perspektywy późniejszej jakości konkretnego produktu. Firmy, które nie posiadają własnych maszyn i urządzeń chłodniczych lub mroźniczych, mogą się skusić na wynajem kontenerów chłodniczych.
Warto sprawdzić: kontenery chłodnicze.