Co daje chłodzenie szokowe


Inne /

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie nawet gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że od razu po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu także można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie zatem straci wiele wartości odżywczych. Oprócz tego jest duże ryzyko, że zaraz po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wtedy, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych warunkach wymaganie około 6-7 godzin, ażeby zamrozić dany produkt. W warunkach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można chwilę obecną skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę mniej więcej -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To także najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, niemniej jednak zdarza się, że schładza się także probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym też wykorzystuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one jednakże znacznie mniejsze niż te stosowane w sytuacji mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich tylko probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może szybko obniżyć temperaturę. Analogicznie jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki też w mniej więcej 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Warto sprawdzić: schładzanie szokowe.