Chłodzenie żywności


Inne /

Właściwie każdy rodzaj nietrwałej żywności, czyli świeże warzywa, owoce i inne produkty muszą być przechowywane w ściśle określonych ustaleniach. Im niższa jest temperatura przechowywania, tym większa jest szansa, że w znacznym stopniu przedłużymy trwałość tych towarów. Stąd też właściwie każdy, kto para się sprzedażą żywności, wie, jak istotne są kwestie jej właściwego transportu a także uprzedniego dobrego przygotowania.

Schładzanie szokowe jest jedną z metod używanych w celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych bez utraty ich jakości, a równocześnie z możliwością przyspieszenia schładzania, co ogranicza nie tylko i wyłącznie koszty tej operacji, ale też redukuje czas potrzebny na przygotowanie żywności i bez wątpienia ogranicza także liczbę pracowników, jaka musi się tym zajmować. Tego typu przyszłościowe technologie są w tej chwili popularnie stosowane w firmach, które produkują żywność na masową skalę i przygotowują ją do dystrybucji. Dzisiaj wszyscy, którzy biorą udział w procesie tego przygotowania są zaznajomieni z tymi technologiami. Wynajem chłodni do takiego szokowego schładzania na prawdę często jest tańszy niż zakup tego rodzaju urządzeń, także mając na uwadze, że całościowe koszty są oczywiście rozłożone na kilka lat. W teraźniejszych czasach urządzenia mają za zadanie głównie minimalizować koszty i w tym przypadku doskonale się to sprawdza. Wynajem kontenerów chłodniczych jest dostępny dla każdej firmy, która jedynie będzie gotowa podpisać umowę leasingową. Takie umowy opisują wszystkie prawa i obowiązki obu stron. Dzięki umowie można się bardzo szybko dowiedzieć, jak trzeba się zachowywać w związku z tym urządzeniem, które wypożyczyliśmy. O ile firma produkuje mrożonki lub je transportuje czy sprzedaje, to w kręgu jej zainteresowań będzie zamrażanie szokowe i służą do tego specjalne zamrażarki, które szybko obniżają temperaturę. Takie zamrażarki są w stanie niewyobrażalnie szybko zamrozić żywność, ale wiąże się to z dużą stratą energii elektrycznej, bo powinno się mocno obciążyć agregaty, by tak szybko schładzały.

Dodatkowe informacje: krótkoterminowy wynajem chłodni.