Proces powstawania hotelu czy motelu w każdej sytuacji jest dość niełatwy i trzeba tutaj wziąć pod uwagę sporo czynników. Pierwsze i bardzo istotne są wymogi prawne dla takiego obiektu i powinno się przyjąć, że w wielu przypadkach są one bardzo restrykcyjne. Drugim ważnym składnikiem są oczywiście potrzeby późniejszych użytkowników.
Dzisiaj goście hotelowi mają bardzo duże oczekiwania w stosunku do przestrzeni, za jakie mają zapłacić. Standardy w hotelach są zwiększane z roku na rok, natomiast ceny oscylują na podobnym poziomie, chociaż w najlepszych obiektach są wysokie. Projekt hotelu Warszawa powinno uwzględniać lokalizację i potencjalną targetową grupę. Hotele możemy podzielić kategoriami na obiekty przeznaczone dla masowych użytkowników albo dla tych, którzy są wynająć pokoje możliwie tanio oraz dla użytkowników biznesowych, dla których liczy się komfort i prywatność, a także dla użytkowników dysponujących większymi budżetami, którzy zwracają uwagę na luksusy dostępne w wybranych obiektach i chcą głównie spędzać czas w miejscach, które są cudownie zaaranżowane. Projekt hotelu butikowego Warszawa jest oczywiście największym wyzwaniem. Mogłoby się wydawać, że w przypadku mniejszego obiektu projektowanie jest bardziej intuicyjne i zajmie mniej czasu, niemniej jednak jest nawet odwrotnie. Trudność polega na tym, że na małej przestrzeni trzeba przygotować elegancką aranżację i co więcej też wszystko musi być na bardzo wysokim poziomie. Korzystają z tego przede wszystkim osoby majętne wymagające prywatności i trzeba im taką zagwarantować. Też projekt lokalu gastronomicznego w takim obiekcie też może sprawiać pewną trudność. Niewielkich rozmiarów lokal musi dysponować kuchnią, barem i miejscami konsumpcyjnymi, a wszystko powinno być zaaranżowane na bardzo wysokim poziomie, co także może być wyzwaniem dla animatorów. Pod uwagę powinno się wziąć sporo czynników, w pewnych przypadkach dokonywać niezbędnych przekształceń, jeżeli już dobrane przez nas rozwiązania nie spisują się tak, jak powinny. To wszystko sprawia ogromną trudność, ale jeśli zajmie się tym wykwalifikowany specjalista, to rezultat będzie satysfakcjonujący.
Źródło: projekt gastronomiczny.